Under vecka 19 höll Microsoft årets största konferens för IT-proffs i Chicago USA, Microsoft Ignite. Thelin Data var representerade av Henrik Garpenrud. Konferensen har tidigare haft namned TechEd, men nytt för i år tillsammans med namnbytet, var att alla andra mindre konferenser var konsoliderade till en, och skapade den nya ”one conference to rule them all”, Microsoft Ignite.

Ca 23’000 deltagare deltog från hela världen, och allt från Windows 10 till Azure och Office 365 avhandlades under de fem dagarna. Nedan listar vi några av de  mest intressanta nyheterna:

Windows 10

Ersättaren till Windows 8.1 kommer heta Windows 10. En av de stora nyheterna med detta är att det är ett enda operativsystem, till alla olika typer av enheter. Det kommer alltså vara exakt samma kod som körs på datorer, plattor och telefoner. Det här skapar enorma möjligheter för utvecklare att utveckla sina appar till alla plattformarna och bara behöva skriva koden en gång.

Nytt är också att operativsystemet kommer uppdateras kontinuerligt genom ”Windows Update”, och detta inte bara för säkerhetsuppdateringar och buggfixar, utan även med nya funktioner. Sannolikt är att Windows 10 är det sista Windows som man ”installerar på traditonellt vis”.

Windows Server 2016

Detta är ersättaren till Windows Server 2012 R2. Den kommer innehålla många nyehetr, men framförallt kring virtualisering i uppdateringen av Hyper-V. T ex kommer man kunna köra en Windows Server 2016 i samma Hyper-V kluster som en Windows Server 2012 R2, vilket gör det mycket enklare att uppdatera i framtiden.

Azure

Framtiden ligger helt klart i molnet, detta har Microsoft tagit fasta på och utvecklar sina molntjänster i en rasande takt. Mycket av kraften läggs på Azure. Azure som är Microsofts plattform för att leverera både virtuella servrar och tjänster i molnet. Bland annat visades nyheter kring Rights Management Service, vilket är en funktion för att kryptera och skydda information från att spridas. T ex kommer dokument kunna automatiskt krypteras så det bara kan läsas av personer inom företaget.